Welkom op de website van het Eibergs Mannenkoor.

Via deze website houden wij je graag op de hoogte. Het Eibergs Mannenkoor telt 31 leden en is aangesloten bij het KNZV-Midden Nederland (het Koninklijk Nederlands Zangersverbond.) Meer dan 1900 leden in Midden Nederland hebben in het zingen in koorverband een geweldige hobby.

Indien jij interesse hebt om lid te worden ons koor tref je op deze website een formulier en een toelichting. Je krijgt dan per omgaande bericht van een van onze leden. De meeste leden van ons koor zijn al vele jaren lid en kunnen jou voorzien van de juiste informatie.

Voor een nadere kennismaking kunt u dit artikel lezen.

Ik word lid van het
Eibergs Mannenkoor

Waarom zou je geen lid worden van het Eibergs Mannenkoor?

Misschien omdat jij:

 • zingen met elkaar niet gezellig vindt
 • denkt dat zingen niet bijdraagt aan jouw gezondheid
 • niet zit te wachten op mooie nieuwe contacten
 • denkt dat zingen voor honderden mensen tijdens optredens geen voldoening geeft en dat zingen jou geen kennis laat maken met een diversiteit aan muziekgenres

Dat heb je mis!!

Je  zingt graag maar nu alleen nog onder de douche? Neem dan de stap om vrijblijvend onze oefenavonden te bezoeken. Je bent van harte welkom!

Wij repeteren iedere donderdagavond van 20:00 tot 22.00 uur in Theater Berkelland, zaal Euphonia, Kerkstraat 30-6, 7151 BW Eibergen.

Kom de sfeer proeven om de laatste stap te nemen om lid te worden.

Weten of het iets voor jou is? Je kunt ook vrijblijvend een aantal oefenavonden meedoen en dan de beslissing nemen of je wel of niet om lid wilt worden.

De geschiedenis van ons koor

De geschiedenis van het koor

Het Eibergs Mannenkoor is op 12 december 1933 opgericht en telt momenteel 31 enthousiaste leden, verdeeld over de vier stemgroepen.

In haar bijna 95 jarige bestaan is het koor nog springlevend, energiek en eigentijds. Een enerverende club enthousiaste mannen die het aandurven om te zingen in vele talen zoals Frans, Duits, Italiaans, Slavisch of Engels maar ook bekende Nederlandse liederen. Liederen die het publiek aanspreken.

Het koor staat onder leiding van dirigent Wim Ruessink en wordt op de piano begeleid door onze pianist Jeroen Twisk.
Tijdens de vaste repetitieavond wordt hard gewerkt en wordt o.a.  rekening gehouden met de juiste uitspraak, dictie, muzikaliteit en vele andere belangrijke aspecten die er voor zorgen dat onze zang als muziek in de oren klinkt van ons luister publiek.
Donderdagavond is onze repetitieavond in “Theater Berkelland”, Kerkstraat 30-6 te Eibergen.

Indien u een repetitieavond wilt bijwonen dan bent u van harte welkom en staat er ook een kopje koffie voor u klaar.

Onze dirigent

Wim Ruessink (1965) studeerde aan het toenmalige Twents Conservatorium de hoofdvakken orgel (docerend en uitvoerend musicus) en kerkmuziek bij onder andere Gijs van Schoonhoven.

Als cantor-organist is hij verbonden aan de Protestantse Gemeente te Winterswijk (Jacobskerk en Zonnebrinkkerk).

Hij was van 1997 tot 2006 als beleidsmedewerker protestantse kerkmuziek werkzaam bij de stichting Unisono te Utrecht.

Als artistiek leider is hij verbonden aan het door hem opgerichte Achterhoekse projectkoor en als dirigent leidt hij het chr. gem. koor Sonante te Silvolde.

In 1988 won hij de publieksprijs en een juryprijs in de Compositieprijsvraag Kerkmuziek. Sindsdien bleef hij groot- en kleinschalig componeren, voornamelijk kerkmuziek, maar ook werken voor orgel en andere instrumenten of ensembles.
In 2005 componeerde hij in het kader van 60 jaar bevrijding het grootschalige werk voor fanfare-orkest, groot koor en solist.
In 1988 was hij één van de prijswinnaars van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward.
In 1990 en 1994 was hij deelnemer van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours te Haarlem.
Ruessink was winnaar van de culturele prijs van de gemeente Winterswijk 2005 vanwege zijn verdiensten voor de muziek in het algemeen en de kerkmuziek in het bijzonder.

Ruessink maakt deel uit van de redactie van het nieuwe Liedboek voor de Kerken dat in 2012 moet verschijnen.

Wim Ruessink volgt aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort (Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht) de opleiding tot beiaardier.

Koorbegeleiding

Jeroen Twisk

Jeroen_TwiskJeroen begon op achtjarige leeftijd met pianoles. Hij weet nog dat hij op de lagere school de klas mocht dirigeren toen de sint binnen kwam. Gewoon de toonhoogtes aangeven met je hand. Dat leek simpel…..

Hij ging naar het conservatorium in Enschede voor het hoofdvak piano. Daar studeerde hij bij Pierre Ruhlmann voor docerend – en uitvoerend musicus.

Na zijn studie volgde hij lessen en masterclasses bij verschillende pianisten van naam, Jan Wijn, Halina Czerny-Stefanska, Jerome Lowental en Jerzy Romaniuk.

Naast het geven van privé pianolessen richt hij zich op concerten in de kamermuzieksfeer. Hij begeleidt vaak zangers en instrumentalisten. Vanuit de koorbegeleiding ging hij zich richten op het dirigeren van een koor. In 1995 begon hij bij vrouwenkoor Brillante , sinds 2006 genaamd vrouwenkoor Et Cetera. Hij dirigeerde ook acht jaar Volharding uit Haaksbergen. Naast Et Cetera dirigeert hij momenteel Rhumtas uit Beltrum en Canzonet uit Oldenzaal.

In 2000 volgde hij een cursus voor amateurkoordirigent. Wat genres betreft beweegt Jeroen zich op vele gebieden. Of het nu klassiek of populair is, dat maakt niet uit. De muziek moet goed bij het koor passen. Hij maakt desgewenst goed zingbare arrangementen. Belangrijk is dat de zangers naast het gevoel van lekker en plezierig zingen zich ook verrijkt voelen met nieuwe stijlen. Een brede repertoirekeuze is dan ook een belangrijk uitgangspunt. Wat vindt hij van Et Cetera? ,, Dit vrouwenkoor heeft de juiste uitstraling om allerlei soorten muziek overtuigd en aantrekkelijk over te brengen. Er is een gezonde muzikaliteit binnen de groep en dan is het heerlijk voor een dirigent om daaruit iets moois te kneden.”

Ons Repertoire

Het Eibergs Mannenkoor onderscheidt zich door het veelzijdige en gevarieerde repertoire dat zij brengt. Typerend daarbij is dat het niet is afgebakend. Alle muziek die het waard is om gezongen te worden, wordt door het koor uitgevoerd.

In de loop der jaren is de goed gesorteerde muziekbibliotheek aanzienlijk gegroeid.

Veel muziekstukken zijn specifiek voor een mannenkoor gecomponeerd of gearrangeerd.

Het Eibergs Mannenkoor zingt muziekstukken in het Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Russisch en Latijn.

De dirigent en het koor kunnen een selectie maken uit:

 • Klassieke mannenkoorwerken
 • Religieuze muziek
 • Wereldse muziek
 • Russische liederen
 • Kerstrepertoire
 • Opera- en operette melodieën
 • Negro spirituals
 • Populaire songs en onvergetelijke melodieën.